Älgfärsbiffar med gräddsås

Från Nyhetsmorgon

Johan "matgeek" Hedbergs recept på viltfärsbiffar på älg- och fläskfärs. Servera med en god gräddsås som spetsats med messmör.

30 augusti 2014
Visa mer

Du behöver

Älgfärsbiffar

  • 500 g älgfärs
  • 200 g fläskfärs
  • 1 ägg
  • 2 tsk salt
  • svartpeppar
  • vitpeppar
  • 2 små gula lökar
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 dl ströbröd

Sås

  • 1 liten lök
  • 3 dl viltfond (ej koncentrerad!)
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 dl messmör
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk soja
  • 4 enbär
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Riv löken på ett fint järn.
  2. Blanda samtliga ingredienser i en bunke och låt stå 10-15 minuter för att svälla.
  3. Fukta händerna i kallt vatten och forma biffar 1 cm tjocka. Stek dem ett par minuter på var sida i smör så de får yta. De behöver inte bli genomstekta.
  4. Gör såsen: Finhacka löken. Fräs den på medelvärme i en klick smör så den blir glansig och mjuk men inte får stekyta.
  5. Tillsätt fond, vispgrädde, messmör, senap och senap.
  6. Krossa enbären i en mortel eller genom under en kniv. Lägg dem i såsen. Låt sjuda ner tills den tjocknat. Smaka av med salt och peppar.
  7. Önskar man en tjockare sås kan man arbeta ihop lite smör och mjöl till en kula och lägga den i såsen.
  8. Lägg biffarna i såsen och låt dem sjuda med några minuter.
  9. Servera med pressad potatis, inlagd gurka och rårörda lingon.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept