Stekta pilgrimsmusslor med kål och ingefära

4

Du behöver

Pilgrimsmussla

  • 8 pilgrimsmusslor
  • olja
  • salt
  • peppar

Blomkålspuré

  • 1 blomkålshuvud
  • 1 l mjölk (3 %)
  • crème fraiche
  • citronjuice
  • salt

Svartkålschips

  • 10 svartkålsblad
  • olja
  • salt

Varm ingefärsvinägrette

  • 30 g ingefära
  • 1 schalottenlök, grovt hackad
  • 2 ekologiska citroner
  • 1 röd chili, urkärnad och finhackad
  • hackad gräslök
  • champagnevinäger
  • kallpressad ekologisk rapsolja
  • salt

Servering

  • fänkålsdill

Gör så här

  1. Pilgrimsmusslor
    Ta bort muskeln på pilgrimsmusslan. Rimma musslan i 10%-ig rimlag i 4 min (1 dl salt till 1 liter vatten). Skölj av och torka.
  2. Stek i het panna, gärna på en sida. Var försiktig så att musslan inte blir överstekt. Krydda med salt och peppar. (Musklerna kan med fördel sparas och mixas till puré med vatten och olja, strykas ut på silpatmatta och torkas i 10 tim i ugn vid 62 grader).
  3. Blomkålspuré
    Plocka blomkålen i mindre buketter. Koka dem mjuka i mjöken. Låt blomkålen rinna av innan den mixas med créme fraiche, citron och salt.
  4. Svartkålschips
    Ansa, skölj och torka svartkålsbladen. Fritera i olja vid 160 grader. Låt rinna av på papper. Salta.
    Tänk på att oljan är varm, det kan skvätta och stänka.
  5. Vinägrette
    Zesta skalet av en citron. Pressa juicen ur båda citronerna. Skala ingefäran och finhacka 0,5 tsk. Riv resten av ingefäran och blanda den med citronjuicen, schalottenlöken och lite salt. Värm försiktigt och låt dra.
  6. Sila av vätskan, blanda i chili, gräslök och ingefära och citronzesten. Tillsätt dubbla mängden rapsolja. Smaka av med salt och vinäger.
  7. Servering
    Servera pilgrimsmusslan nystekt med blomkålspurén, chipsen och rikligt med ingefärsvinägrette och fänkålsdill.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept