Rödvinsbrässerad oxkind med absinthelökar och picklade grönsaker

4

Du behöver

Oxkind

  • 600 g oxkind
  • 0,5 l tärnade grönsaker bestående av morot, rotselleri , purjolök, gul lök
  • 1 vitlök
  • 1 flaska rödvin
  • 1 kvist bladpersilja
  • 1 kvist färsk timjan
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 4 lagerblad
  • 10 svartpepparkorn
  • salt och peppar
  • smör

Absinthelökar

  • 250 g gula smålökar
  • 250 g röda smålökar
  • 3 dl kycklingfond
  • 1 msk absinthe
  • 1 msk smör
  • 1 kvist timjan

Picklade grönsaker

  • 1 butternutpumpa
  • 1 knippe stjälkselleri
  • 3 lagerblad
  • 1 kvist färsk dragon
  • 10 svartpepparkorn
  • 1-2 lag (2 dl ättika 12 %, 4 dl socker, 4 dl vatten och 1 tsk salt)

Gör så här

  1. Oxkind
    Putsa, salta och peppra oxkinderna. Bryn oxkinderna i smör med grönsakerna. Tillsätt vinet, kryddorn och lite vatten, så att det nästan täcker köttet. Koka upp, skumma av. Sjud under lock, tills oxkinderna är möra, minst 4 timmar.
  2. Lyft ur oxkinderna och sila kokvätskan. Reducera kokvätskan till hälften, och du har en fin sås till oxkinderna. (Oxkinderna kan med fördel marineras i  vinet och kryddorna  i upp till 3 dagar innan).
  3. Absinthelökar
    Värm kycklingfonden och smaksätt med smör och absinthe. Skala lökarna och koka dem mjuka i kycklingfonden. Lyft ur löken ur kycklingfonden. Stek löken i brynt smör, med några droppa absinthe och en timjankvist. Salta.
  4. Picklade grönsaker
    Skala, kärna ur och skär pumpan i 1 cm stora kuber. Skölj och skär sellerin i liknande bitar. Lägg grönsakerna i en glasburk. Värm upp lagen tillsammans med kryddorna, slå lagen över grönskerna i glasburken. Låt svalna, sätt på ett lock och låt stå i ca 3 dagar.
  5. Servering
    Värm oxkinderna i såsen. Stek smålökarna. Blanda upp de picklade grönsakerna med kallpressad rapsolja, färsk körvel, salt och peppar. Lägg upp på tallrik och strö finstrimlad bladpersilja över köttet. Rätten kan gärna serveras med potatispuré.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept