Midsommarnattsdröm

Du behöver

Pistagemördeg

  • 100 g pistagenötter
  • 100 g strösocker
  • 300 g vetemjöl
  • 200 g smör
  • 1 st ägg

Mandel- och pistagekräm

  • 150 g mald mandel
  • 150 g florsocker
  • 70 g finhackad pistagenötter
  • 150 g smör (normalsaltat)
  • 90 g ägg (ca 2st)
  • 1-2 droppar droppar grön färg(valfritt)

Jordgubb- och rabarber kompott med vanilj

  • 250 g svenska jordgubbar grovhackade
  • 250 g färska rabarber, hackade
  • 1 st urskrapad vaniljstång
  • 3 st gelantinblad

Italiensk maräng

  • 550 g socker
  • 185 g vatten
  • 300 g äggvita
  • 50 g socker

Gör så här

  1. Pistagemördeg
    Mixa pistage nötter och socker i matberedare, tillsätt vetemjöl och rumsvarmt smör och blanda ihop till en smulig massa, tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg.
  2. Kyl ca 30 min. Kavla ut till ca 2,5 mm och klä en pajform.
  3. Mandel- och pistagekräm
    Blanda ihop mandel, pistage och florsocker med smöret till en grynig massa.
  4. Tillsätt ägg och vispa massan lätt luftig.
  5. Fyll krämen i pajskalet och baka av i 190 grader ca 15 min. Låt svalna.
  6. Jordgubb- och rabarber kompott med vanilj
  7. Jordgubbs- och rabarber kompott med vanilj
    Koka ihop rabarber, jordgubbar och vanilj.
  8. Lägg gelantinbladen i blöt i kallt vatten.
  9. Krama ur gelantinbladen och lägg ner i koket.
  10. Låt kompotten kallna något.
  11. Och fördela ut kompotten på paj bottnarna. Låt stå i kyl ca 30min.
  12. Italiensk maräng
    Koka sockerlagen under tiden äggvita och socker vispas till ett fast skum.
  13. Tillsätt sockerlagen i äggvitevispet när temperatur nått 124 grader.
  14. Låt marängen vispas kall.
  15. Toppa pajen med marängen och bränn av med brännare/tourch.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept