Glutenfritt grovt bröd

Glutenfritt grovt bröd
Foto: filippa tredal
Jessica FrejMaria Blohm
Jessica FrejMaria Blohm

Glutenfritt grovt bröd

15 ingredienser

Ett grovt glutenfritt bröd som är både saftigt, hållbart, smakrikt och har ett härligt tuggmotstånd. Brödet bakas på bland annat sojamjöl och bovetemjöl. Recept ur boken Nytt bröd - baka gott utan gluten.

Gott tillsammans med till exempel hemgjord leverpastej och inlagd gurka.

Ingredienser

  • 600 g vatten, kallt
  • 10 g jäst
  • 100 g solroskärnor
  • 30 g linfrön
  • 35 g melonkärnor
  • 50 g mörk sirap
  • 20 g nyponskalsmjöl
  • 1 tsk brödkrydda
  • 1 tsk salt
  • 50 g boveteflingor
  • 60 g sojamjöl
  • 160 g bovetemjöl
  • 25 g psylliumfröskal
  • smör, till formen
  • boveteflingor, att strö över brödet

Gör så här

  1. Blanda samman alla ingredienser till en slät och ganska lös deg.
  2. Häll degen i en smörad form, cirka 1,5 liter. Strö över boveteflingorna.
  3. Låt degen jäsa i cirka 2 timmar.
  4. Grädda i 175 grader i cirka 75 minuter.
  5. Låt svalna och vila innan du skär i det – gärna till nästa dag.