Torskrygg med brynt lime-och sojasmör och blomkålspuré

Jennie Walldén KM

Torskrygg med brynt lime-och sojasmör och blomkålspuré

18 ingredienser

Torskfilé med mandl, brynt lime-och sojasmör, grönkål samt blomkålspuré. Servera torsken med picklad rödlök.

Dryckestips från Jens Dolk
11736 Mikkeller K:rlek Höst/Vinter 2013, Belgien (5 Solar)
Här har ni en riktigt god höst-matöl som bjuder på lätt dimmig mörk halmgul färg, tydlig humlearom och en speciell, härlig syrlig exotisk fruktighet i smaken. Perfekt till fisk med både feta och syrliga tillbehör.

Ingredienser

portioner
  • 800 g torskrygg
  • salt
  • 50 g sötmandel
  • 200 g grönkål (eller svartkål)
  • smör, till stekning
  • rapsolja, till stekning

picklad rödlök

  • 1 rödlök, tunt skivad
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 5 vitpepparkorn

Blomkålspuré

  • 400 g blomkål
  • 0,5 dl crème fraîche
  • salt
  • malen svartpeppar

Brynt smör

  • 50 g smör
  • 1 limefrukt, rivet skal från hela frukten, saft från halva
  • 1 msk japansk soja

Gör så här

  1. Börja med att pickla löken. Värm vatten, socker och ättikssprit och rör tills sockret smält. Häll över den skivade rödlöken och låt stå i minst en timme.
  2. Rosta mandeln på 225 grader i 10 minuter. Låt svalna och hacka grovt.
  3. Koka blomkålen i buketter i ca 10 minuter tills den är helt mjuk. Mixa tillsammans med creme fraiche i stavmixer tills den är helt slät. Smaka av med salt och peppar. Håll varmt.
  4. Skär torsken i fyra lika stora bitar. Snabbrimma genom att salta torsken runtom och låt stå 15 minuter.
  5. Stek kålen ganska hårt i smör och rapsolja tills den är mjuk men med spänst kvar. Salta och peppra.
  6. Bryn smöret. Det ska bli gyllene och dofta kola. Dra då ifrån plattan och tillsätt försiktigt rivet limeskal, limesaft och soja. Vispa försiktigt så allt blandas väl.
  7. Torka av fisken och stek den på medelvärme i smör och rapsolja. Innertemperaturen ska vara 40 grader när fisken är klar.
  8. Lägg upp den stekta torsken på tallrikar med blomkålspuré, picklad rödlök, rostad mandel och kål. Häll det brynta smöret på fisken och servera genast.