Skaldjursplateau med 4 spännande såser

30 min
4
Skaldjursplateau med 4 spännande såser
Foto: Magnus Skoglöf
Från Nyhetsmorgon

En riktigt lyxig skaldjursplateau med fyra olika asiatiska såser till. Majonnäs är grunden, smaksätt med sesam, wasabi eller gochujang.

Bengt Frithiofssons vintips
5657 Bourgogne 2012, Les Sétilles (4 solar) 

Receptet kommer från Jennies kokbok Asiatiska smaker. Här kan du köpa den.


23 januari 2015
Visa mer
30 min
4

Du behöver

  • 2 kg valfria skaldjur, tex räkor, havskräftor, krabba och hummer
  • 4 spännande såser enligt nedan
  • 1 citron
  • 1 gott bröd, t ex surdegsbaguette
  • smör

Asiatisk majonnäs - grundrecept

  • 1 rumstempererat ägg
  • 2-2,5 dl neutral rapsolja
  • 1 tsk risvinäger
  • ev salt (om den inte ska smaksättas med salta smaksättare)

Gochujangmajonnäs

  • 1 sats asiatisk majonnäs
  • 0,5 tsk sesamolja
  • 0,5-1 msk gochujang (koreansk chilipasta. Kan ersättas med 1 tsk srirachasås)
  • salt

Wasabimajonnäs

  • 1 sats asiatisk majonnäs
  • 2,5 msk wasabipasta
  • 1 msk japansk soja
  • 1 tsk riven ingefära

Sesamaioli

  • 1 sats asiatisk majonnäs
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 msk rostade vita sesamfrön
  • 1 msk svarta sesamfrön
  • 1 msk japansk soja

Gör så här

  1. Skaldjursplateau
    Knäck hummerklorna med tång eller genom ett hårt slag med en kniv (använd inte din bästa dock). Lägg upp alla skaldjuren på ett fat med fot eller ett annat vackert fat.  Dela citronen och lägg på fatet och servera skaldjuren med följande såser för en spännande tvist. Ett gott bröd och lite smör till är fint till.
  2. Hemslagen asiatisk majonnäs - grundrecept
    Separera äggulan från vitan. Till majonnäsen använder vi bara äggulorna. Spara vitorna till att göra maränger eller fyll ut en omelett.
  3. Vispa äggula och tillsätt oljan droppvis under konstant vispning. När majonnäsen börjar binda sig och börjar bli krämig kan man hälla oljan i en smal, jämn stråle under konstant vispning. När all oljan är invispad och majonnäsen är fast och fluffig tillsätts risvinäger och eventuellt salt. Vispa samman.
  4. Gochujangmajonnäs
    I en sats asiatisk majonnäs, häll i sesamolja och gochudjang. Vispa försiktigt samman. Smaka av med salt.
  5. Wasabimajonnäs
    Blanda wasabipasta, soja och ingefära. Häll i majonnäsen och vispa försiktigt tills allt är väl blandat.
  6. Sesamaioli
    Vispa försiktigt samman majonnäs med vitlök, sesamolja, sesamfrön och soja. Smaka av med ev salt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept