Sesamstekta pilgrimsmusslor med ingefärsbroccoli och chili

Sesamstekta pilgrimsmusslor med ingefärsbroccoli och chili
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Sesamstekta pilgrimsmusslor med ingefärsbroccoli och chili

18 ingredienser

Stekt pilgrimsmussla som serveras med ingefärsbroccoli och en hemslagen majonnäs smaksatt med gochudjang (koreansk chilipasta) eller srirachasås.

Ingredienser

portioner
  • 600 g pilgrimsmussla
  • 4 msk svarta sesamfrön
  • 30 g smör
  • 0,25 vitkål (litet vitkålshuvud)
  • 1 broccoli, endast buketterna, spara stammen till soppa eller wok
  • 100 g shiitakesvamp (eller små skogschampinjoner)
  • 6 salladslökar, skurna i 3 cm bitar
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 msk färsk ingefära, finhackad
  • 1-2 röda chilifrukter, tunt skivade
  • 3 msk japansk soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 tsk honung
  • 1 dl majonnäs (gärna hemslagen)
  • 1 tsk gochujang, koreansk chilipasta (eller 0,5 tsk srirachasås)
  • salt
  • neutral rapsolja, att steka i

Till servering

  • jasminris, kokt

Gör så här

  1. Börja med att blanda majonnäsen med gochudjang eller srirachasås. Ställ åt sidan.
  2. Skär kålen i stora bitar och sära sedan bladen från varandra.
  3. Hetta upp en wok eller en stekpanna till den nästan ryker.
  4. Stek först svamp i 1 minut, sen kål, broccoli, salladslök, vitlök, ingefära och chili i ca 1 minut till.
  5. Häll i soja, sesamolja och honung och vänd runt väl så alla grönsaker täcks av smaksättarna. Stek i ytterligare 1 minut och dra sedan av värmen.
  6. Torka av pilgrimsmusslorna. Salta, pensla med matoljan och vänd sedan i sesamfröna.
  7. Stek på varje sida ca 1 minut. Servera genast med de wokade grönsakerna, chilimajonnäsen och ris.