Salted caramel pecan brownie

Jennie Walldén KM

Salted caramel pecan brownie

11 ingredienser

Jennie Walldén bjuder på extra goda brownies med smak av salt kola och pecannötter.

Ingredienser

Brownies

  • 150 g smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 1,25 dl kakao
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 ägg
  • 1,25 dl vetemjöl
  • 2 dl pekannötter

Salted caramel

  • 2,5 dl strösocker
  • 100 g smör i stora tärningar
  • 1,25 dl grädde
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader (eller 150 grader varmluft).

Salted caramel

  1. Smält socker i en tjockbottnad kastrull. Vispa med ballongvisp när det börjar smälta. Det kan bli grynigt, men det smälter bort när sockret blir varmare.
  2. Låt det hela bli bärnstensfärgat och klumpfritt.
  3. Dra bort från plattan och tillsätt smöret.
  4. Vispa in smöret i sockret så det blandar sig. Det är väldigt varmt och kommer börja bubbla så akta och vispa försiktigt så det inte skvätter.
  5. Tillsätt grädden till den heta blandningen och rör väl tills det blivit en härlig kolasås.
  6. Tillsätt salt och låt det hela få bubbla ihop under ett sista snabbt uppkok.
  7. Ställ åt sidan och låt svalna något medan du gör browniesmeten.

Brownies

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Dra bort från plattan och låt svalna något.
  3. Tillsätt socker, kakao och vaniljpulver och rör om väl.
  4. Tillsätt sedan ägg och blanda samman försiktigt. Avsluta med att tillsätta mjölet, som rörs i sist så det hela blir en slät smet.
  5. Lägg baklåtspapper i botten på en fyrkantig liten bakform (cirka 20x20 cm) och smörj kanterna med smör.
  6. Bred ut smeten jämt i formen och grädda i ugnen i 12-15 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite lös när man tar ut den.
  7. Lägg pecannötter överst på kakan medan den är varm och tryck eventuellt ner dem lite.
  8. Häll den ljumma kolasåsen över och njut med halvsmält vaniljglass eller lättvispad grädde.