Pad Thai med hängmörad ryggbiff

Jennie Walldén KM

Pad Thai med hängmörad ryggbiff

18 ingredienser

40 min

Pad thai kan vara en av de mest populära hämträtterna i Sverige. Efter Capricciosa då kanske. Och det är inte konstigt att denna milda, fina nudelrätt blivit så omtyckt av oss svenskar. Många goda smaker, lite sötsyrligt och härliga konsistenser. Och superenkel att laga själv! Här lyxar jag till den med hängmörad ryggbiff, annars är kyckling eller räkor vanligare. /Jennie

Bengt Frithiofssons dryckestips
Öl: 1428 Singha (3 solar)
Vin: 6612 Catena, Argentina (4 solar)

Ingredienser

portioner
  • 400 g ryggbiff, hängmörad, i skivor
  • 300 g platta risnudlar
  • 4 msk tamarindkoncentrat (kan ersättas med pressad lime)
  • 4 msk ljus sirap
  • 3 msk fisksås
  • 1 rödlök, i tunna båtar
  • 0,25 vitkål, i munsstora bitar
  • 1 morot, i slantar
  • 4 salladslökar, i 3 cm bitar
  • 3 klyftor vitlök, skalade och finhackade
  • 1 kruka koriander, blad plockade och stjälkar finhackade
  • 1 tsk ingefära, skalad och hackad
  • 2 ägg, uppvispade
  • 150 g böngroddar
  • 2 limefrukter, klyftade
  • 100 g jordnötter, grovhackade
  • neutral rapsolja, att steka i
  • salt

Gör så här

  1. Blötlägg nudlarna enligt instruktioner på förpackningen, men dra bort lite av blötläggningstiden så att nudlarna är något al dente. Häll av vattnet.
  2. Blanda tamarindkoncentrat, sirap och fisksås.
  3. Salta och peppra ryggbiffen och stek den i lite olja ca 2 minuter per sida. Lägg på en tallrik och låt vila under bakplåtspapper.
  4. I samma stekpanna som ryggbiffen stektes i, häll på ny olja tills den börjar ryka. Fräs rödlök, vitkål, morot, salladslök, vitlök, korianderstjälkar och ingefära i hög värme i 2–3 minuter. Häll över på en tallrik och ställ åt sidan.
  5. Stek nudlarna på medelvärme i woken (häll i mer olja om pannan är torr). Häll på tamarindsåsen och eventuellt lite vatten och rör om väl tills alla nudlarna har mjuknat något och är täckta av såsen.
  6. Fös nudlarna till sidan av woken och häll i de uppvispade äggen i hålet. Låt steka i 2 minuter och rör om ordentligt så att nudlarna täcks av ägg. Lägg ner de stekta grönsakerna och låt allt fräsa upp tillsammans i någon minut. Lägg ner böngroddar. Skiva ryggbiffen. Smaka av med fisksås och salt, toppa med biffskivor, korianderblad och hackade jordnötter. Servera genast!