Mississippi mud pie

Jennie Walldén KM

Mississippi mud pie

12 ingredienser

40 minuter

Mud pie (eller mud cake), en kladdig, tung och härlig chokladkaka med jordnötter,  marshmallows och kolasås. Total dekadens och njutning som räcker till många. Eller många dagar till sig själv! 

Det som blir över av kolasåsen är gott att antingen servera till vid sidan av eller spara till efterrätt med glass någon annan dag.

Ingredienser

Kaka

  • 3 dl vetemjöl
  • 4 dl strösocker
  • 1,5 dl kakao
  • 0,5 dl kaffe, kallt starkt
  • 4 ägg
  • 300 g smör, smält
  • 200 g salta jordnötter

Kolasås

  • 100 g smör
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 1,5 dl ljust muscovadosocker
  • 4 dl vispgrädde
  • 3 dl minimarshmallows

Gör så här

  1. Rör samman vetemjöl, socker och kakao. Tillsätt smält smör, ägg och ev. kaffe. Rör till sist ner jordnötterna.
  2. Smöra och bröa en stor pajform med löstagbar kant. Häll i smeten och jämna till. Grädda i ugnen på 175°C i 23-25 minuter, beroende på din ugn. Viktigt är att kanterna ser gräddade ut, men mitten är ganska lös och lite sladdrig när du tar ut kakan. Den stelnar mer när den står till sig.
  3. Tryck i marshmallows över hela kakan direkt efter den är uttagen ur ugnen. Låt svalna något och stelna i mitten.
  4. Under tiden som kakan bakas i ugnen, gör kolasåsen. I en liten kastrull koka upp smör, sirap, muscavadosocker samt grädde till det blir en tjock sås. Hur lång tid det tar varierar, men räkna med 20 minuter eller mer.
  5. Ringla till sist kolasåsen över kakan. Färdigt att avnjutas!
  6. Servera gärna med halvtinad vaniljglass eller helt neutral lösvispad grädde.