Lågtempererad lax med asiatisk glace, sparris och knipplök

Jennie Walldén KM

Lågtempererad lax med asiatisk glace, sparris och knipplök

19 ingredienser

30 min

Lax som glacerats och tillagats på låg ugnsvärme. Servera denna saftiga lax med grönsaker i brynt smör och jasminris.

Ingredienser

portioner
  • 700 g laxfilé utan skinn

glace

  • 1 dl ostronsås (finns i den asiatiska hyllan i matbutiken)
  • 1 dl sweet chilisås
  • 1 tsk malen ingefära, riven
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 tsk sesamolja
  • 0,5 limefrukt, pressad juice

Till servering

  • 1 dl gräslök, finhackad
  • 4 msk rostade sesamfrön (svarta eller vita)
  • 1 knippe rädisa, i tunna skivor
  • 1 knippe grön sparris
  • 8 salladslökar (eller knipplök)
  • 50 g smör
  • 1 msk japansk soja
  • 1 tsk sherryvinäger
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 dl rostade mandlar, grovhackade
  • flingsalt
  • japanskt ris, att servera till (eller jasminris)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100 grader. Blanda ihop alla ingredienserna till glacen.
  2. Bryn smöret till det är gyllene och doftar kola. Dra av från plattan och tillsätt soja, sherryvinäger samt vitlök.
  3. Grilla eller stek grönsakerna i endast 2-3 minuter. Häll det brynta smöret över. Strössla över mandel och lite flingsalt.
  4. Pensla hälften av glacen på laxen och ställ i ugnen tills den når en innertemperatur på 40 grader. Ta sedan ut och pensla på resterande glace. Toppa med svarta sesamfrön, rädisor och gräslök. Strössla över lite flingsalt.
  5. Servera laxen och det gröna genast tillsammans med ångande varmt ris.