Koreanska burgare med kimchi-coleslaw och chilipotatis

Jennie Walldén KM

Koreanska burgare med kimchi-coleslaw och chilipotatis

33 ingredienser

ca 1 h

Hamburgare med koreansk kryddning och tillbehör som coleslaw "kimchi-style", chilimajonnäs och chilipotatis.

Vem älskar inte burgare och pommes frites? Jag är en i skaran och här är min koreanska tolkning på denna klassiker. Fylld med mustiga smaker och med en kryddstark knorr blir burgaren supergod och känns lite ny. Prova själv! /Jennie Walldén

Ingredienser

portioner

Burgare

  • 600 g högrevsfärs
  • 0,5 dl japansk soja
  • 2 msk farinsocker
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 1 msk sesamolja
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar
  • 8 skivor vitt surdegsbröd, små skivor, rostade (eller 4 hamburgerbröd)
  • 12 skivor gurka, tunna skivor
  • 1 huvudsallad

coleslaw

  • 0,25 vitkål, väldigt tunt skivat (litet vitkålshuvud)
  • 1 morot, riven
  • 8 cm purjolök, tunt skivad
  • 1 äpple, finhackat
  • 2 tsk färsk ingefära, riven
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk gochugaru (koreanskt chilipulver, kan ersättas med 1/4 chiliflakes + 3/4 paprikapulver)
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk risvinäger
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk sesamolja

chilimajonnäs

  • 2 dl majonnäs (gärna hemmagjord)
  • 2 msk gochujang (koreansk chilipasta (kan ersättas med sambal oelek)
  • 2 tsk sesamolja

Chilipotatis

  • 900 g mjölig potatis
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 msk japansk soja
  • 2 tsk farinsocker
  • 2 klyftor vitlök, i skivor
  • 1 msk gochugaru (koreanskt chilipulver, kan ersättas med 1/4 chiliflakes + 3/4 paprikapulver)
  • 1 nori (sushisjögräs)
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Tvätta potatis och låt skalet vara kvar. Klyfta i lika stora delar.
  2. Rör ihop olja, soja, socker och vitlök och häll över potatisen. Blanda väl.
  3. Rosta i ugnen på 200 grader. Efter 20 minuter skrynkla ihop noriblad tills det faller sönder i små bitar och strö över potatisen tillsammans med chilipulver. Rör runt och låt stå i ugnen i 10 minuter till. Känn så potatisarna känns klara, annars rosta dem i 10 minuter till.
  4. Blanda noggrant alla ingredienser till coleslawn. Låt stå.
  5. Rör ihop majonnäs med chilipaste och sesamolja.
  6. Blanda alla ingredienserna till burgarna. Dela upp i 4 lika stora delar, platta till och stek tills genomstekta.
  7. Blanda alla ingredienserna till burgarna. Dela upp i 4 lika stora delar, platta till och stek tills genomstekta.
  8. Bred ett tunt lager gochujang på hälften av brödskivorna. Lägg på salladsblad, burgare, toppa med colesslaw och chilimajonnäs. Lägg på några skivor gurka och överst en skiva bröd.
  9. Servera burgarna med chilipotatisen och chilimajonnäs att dippa i.

Dryckestips från Alf Tumble
Öl ligger närmast till hands, dels på grund av den adderade kryddhettan och dels för att parera sötman. På amerikanskt nybryggarmanér bjuder 10680 Sierra Nevada Celebration Fresh Hop Ale 2013 på en bärs med mycket smak och karaktär. Den färska humlen uttrycker sig en blommig arom och tydlig beska i eftersmaken. Tack vare en geneörs maltkropp med karamell och rågbrödstoner är resultatet mycket balanserat. Ihop med maten rundas beskan av samtidigt som kryddorna i burgaren kommer till sin rätt.
Vill du, liksom många andra, dicka ett glas rött till är det rejält med frukt som gäller. 26001 Ravenswood Vintners Blend Zinfandel 2011 är ett bra exempel på hur zinfandeldruvan (även kallad primitivo) kan smaka när den inte blir för syltig eller alkoholstark. Blåbär, choklad, korinter och pepparmint i buketten. Och en mjuk och lättsam smak med liten strävhetunderlättar för mötet med burgaren.
Ett alternativ som ligger snäppet upp i både kvalitet och pris är 22562 Seghesio Sonom Zinfandel. Samma druva och urspung men större intensitet, bättre struktur och längre eftersmak.