Fläskfilé á la puttanesca

Jennie Walldén KM

Fläskfilé á la puttanesca

12 ingredienser

45 min

Riktigt god fläskfilé i tomatsås. Smaksätts med sardeller, oliver, vitlök och parmesan.

Vintips
Domaene Gobelsburg Grüner Veltliner 2775
Österike, Niederösterreich nr 2775
**** (fyra solar)
Det går absolut att köra rött vin till förrätten och sedan ett vitt till varmrätten så länge det fungerar smakmässigt. Här handlar det om att hitta ett vin till själva puttanescan. Ett kraftigare vitt med frisk syra och generöst med frutk är ett utmärkt val. Under hundralappen hittar man bäst viner i Österrike i den kategorin. Ett nästintill fylligt vitt vin men utan ekfat som kan bli störigt ihop med det syrliga och det heta i maten.

Ingredienser

portioner
  • 600 g fläskfilé
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 klyftor vitlök, fint hackade
  • 500 g krossade tomater
  • 8 sardellfiléer, finhackade
  • 3 msk kapris
  • 100 g svarta oliver
  • ev torkad peperoncini (eller cayennepeppar)
  • salt
  • malen svartpeppar
  • 1 dl rucolasallad
  • 100 g parmesanost

Gör så här

  1. Putsa fläskfilén fri från fett och hinnor. Dela i 8 lika stora delar. Platta till skivorna genom att banka dem försiktigt med en brödkavel eller en liten kastrull. Lägg gärna plastfolie mellan så fastnar inte köttet.
  2. Salta och peppra köttet. Stek hastigt i lite av olivoljan i het stekpanna på båda sidor så de får färg. De ska inte vara genomstekta, bara brynta på ytan. Lyft upp köttet och lägg på en tallrik och ställ åt sidan.
  3. Häll i resten av olivoljan i pannan och tillsätt vitlök. Låt fräsa kort utan att den tar färg, tillsätt sedan tomatkross tillsammans med sardellfiléerna. Om du vill ha lite sting så lägg även i en torkad peperncino eller lite cayennepeppar. Lägg på lock (eller täck med alminumfolie) och låt puttra på låg värme i 15 minuter.
  4. Tillsätt sedan kapris och oliver och rör runt. Lägg tillbaka köttet i pannan tillsammans med eventuell köttsaft som kommit på tallriken. Låt koka upp och puttra i 3 minuter.
  5. Servera toppat med rucola och hyvlad parmesan (görs gärna med vanliga osthyveln) och ett gott italienskt eller franskt surdegsbröd till att suga upp den goda såsen med.