Cotoletta alla milanese

Jennie Walldén KM

Cotoletta alla milanese

19 ingredienser

Cotoletta alla milanese, tunna skivor kalvkött som paneras och serveras med citronpotatis och anjovissmör

"Wienerschnizel, Katsu, Cotoletta alla milanese, ett kärt barn har många namn. Den bästa jag har ätit var på avhämtning för att avnjutas på färjan mellan Salina och Sicilien. En frasig bit mör kalv med citronrostade potatisar och rosmarin under bar himmel på ett klarblått Medelhav -  kan man tänka sig en bättre picknick? Ansjovissmöret med kapris tar rätten närmare Sverige, trots sina sicilianska smaker."

Ingredienser

portioner

Cotoletta

  • 4 skivor kalvinnanlår (à 100-150 gr)
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 4 dl ströbröd
  • salt
  • peppar, nymalen
  • rapsolja, till stekning

Citronpotatis

  • 900 g mjölig potatis
  • 1 dl olivolja
  • 1 citron, saft och rivet skal
  • 2-3 kvistar färsk rosmarin (eller 1 tsk torkad)
  • 3 klyftor vitlök, tilltryckta med sidan av knivbladet
  • salt

Ansjovissmör

  • 200 g smör, rumstempererat
  • 5 ansjovisfiléer
  • 2 msk kapris
  • 1 msk persilja, hackad
  • citron, några droppar pressad
  • peppar, nymalen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och skär i ca 3 x 3 cm kuber. Lägg i en stor ugnssäker form tillsammans med vitlök, rosmarin och citronzest. Häll över olivolja och citronsaft samt salta. Rör runt och ställ i ugnen ca 30 minuter.
  2. Hacka ansjovis fint och grovhacka kapris. Blanda med smör, hackad persilja, peppar och några droppar citron.
  3. Banka ut skivorna av kalvinnanlår till ca 3 mm. Salta och peppra.
  4. På tre separata flata tallrikar, lägg upp mjöl, uppvispat ägg och ströbröd. Vänd köttet på båda sidor i mjölet, sedan i ägget för att avsluta i ströbrödet.
  5. Stek på medelhög värme i rapsoljan ca 2 minuter på varje sida till ytan är gyllene och frasig. Låt rinna av på hushållspapper.
  6. Servera nystekt frasig cotoletta toppad med en generös klick anjovissmör och citronpotatis till. En extra klyfta citron och lite grön sallad smakar fint till.