Julig kladdkaka

Julig kladdkaka
Foto: Frida Wismar
Jacob Wismar
Jacob Wismar

Julig kladdkaka

13 ingredienser

Kladdkakan är allas hemliga favorit och kommer aldrig att bli omodern. /Jacob
Just den här finns i Familjens hälsokokbok.

Receptet ger 8-10 bitar.

Läs mer om Familjens hälsokokbok.

Ingredienser

Kaka

  • 2 dl rörsocker
  • 2 dl dinkelmjöl
  • 2 msk pepparkakskrydda
  • 0,5 krm salt
  • 125 g smör
  • 2 ägg
  • 2 msk snabbkaffepulver
  • 1 msk mörk sirap
  • rörsocker, till formen

Saffransgrädde

  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5-1 förp saffran (efter smak)
  • 2 tsk citron, saft
  • florsocker

Gör så här

Kaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda socker, mjöl och pepparkakskryddan i en skål.
  3. Smörj en form (gärna med löstagbar kant) om ca 24 cm och strö i råsocker.
  4. Smält smöret och rör ner äggen, samt tillsätt snabbkaffe och sirap. Vispa ej!
  5. Vänd snabbt ner smörsmeten i de torra ingredienserna och rör om försiktigt.
  6. Häll i smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 14–17 minuter.
  7. Håll koll på kakan, den är klar när smeten precis "stannat".
  8. Ta ut kakan från ugnen och kyl ner den direkt i frysen ca 20 minuter – då blir den lätt att skära upp och blir perfekt kladdig.

Saffransgrädde

  1. Vispa grädden och tillsätt saffran och citronsaft.
  2. Pudra florsocker på kakan och servera!