Julig kladdkaka

Julig kladdkaka
Foto: Frida Wismar

Du behöver

Kaka

  • 2 dl rårörsocker
  • 2 dl dinkelmjöl
  • 2 msk pepparkakskrydda
  • 1 nypa salt, ca 0.5 krm
  • 125 g smör
  • 2 st ägg
  • 2 msk snabbkaffe
  • 1 msk mörk sirap
  • Råsocker till formen

Saffransgrädde

  • 3 dl vispgrädde
  • 0.5–1 pkt saffran, efter smak
  • 2 tsk citronsaft
  • florsocker

Gör så här

  1. Kaka
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda socker, mjöl och pepparkakskryddan i en skål.
  3. Smörj en form (gärna med löstagbar kant) om ca 24 cm och strö i råsocker.
  4. Smält smöret och rör ner äggen, samt tillsätt snabbkaffe och sirap. Vispa ej!
  5. Vänd snabbt ner smörsmeten i de torra ingredienserna och rör om försiktigt.
  6. Häll i smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 14–17 minuter.
  7. Håll koll på kakan, den är klar när smeten precis "stannat".
  8. Ta ut kakan från ugnen och kyl ner den direkt i frysen ca 20 minuter – då blir den lätt att skära upp och blir perfekt kladdig.
  9. Saffransgrädde
    Vispa grädden och tillsätt saffran och citronsaft.
  10. Pudra florsocker på kakan och servera!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept