Brandmannens vickning - smørrebrød

Från Nyhetsmorgon

Sommelier Helena Marstranders dryckestips till smörrebröd:
OP Andersson Akvavit (4 solar)
Oppigårds Golden Ale (4 solar)
Nils Oscar India Ale (5 solar)
Dönnhof Riesling 2007 (4 solar)

6 mars 2009
Visa mer
1

Du behöver

  • 0,5 skiva rågbröd med smör
  • 4 st rökta potatisar
  • 2 st knaperstekta baconskivor
  • 1 msk friterade morotsstrimlor
  • 1 tsk hackad gräslök
  • 2 msk hönssallad
  • Hönssallad:
  • 1 st liten kyckling
  • 200 g kryddmajonnäs
  • 500 g sparris
  • 100 g champinjoner
  • ev 1 msk konjak
  • Kryddmajonnäs:
  • 2 st äggulor
  • 1 tsk salt
  • 1 msk matättika
  • 5 dl olja
  • 1 tsk HP-sås
  • 1 tsk worcestershiresås
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk soja
  • 1 tsk citronsaft
  • salt
  • peppar
  • 2 msk crème fraîche

Gör så här

  1. De rökta potatisarna skivas och läggs runt brödets kanter så att dessa täcks. I mitten placeras baconskivorna på snedden. Och vinkelrätt mot dem lägger man en sträng hönssallad. De friterade morotsstrimlorna placeras ovanpå hönssalladen. Garnera med gräslök.
  2. Rökt potatis:
  3. Medelstora potatisar kokas nästan färdiga i vatten med tre gånger mer salt än man normalt använder. För att röka potatisen använder man en röklåda, som kan köpas i jakt- och fiskeaffärer. Lägg lite rökspån i botten på lådan och gallret över spånen. Man kan röka med både gas och el. Potatisarna ska rökas i ca 2 timmar.
  4. Friterade morotsstrimlor:
  5. Skär en morot i papperstunna skivor och skär sedan dessa i fina strimlor. Fritera dem i olja. Låt rinna av på hushållspapper och salta. Förvara dem torrt så att de inte blir mjuka.
  6. Hönssallad:
  7. Liten höna kokas upp med färska örter. Låt koka i 1-1 1/2 timme. Ta upp hönan och avlägsna skinn och ben. Skär köttet i små tärningar.
  8. Blanda med kryddmajonnäs och sparris i bitar. Tillsätt champinjoner i skivor. Salta och peppra. Tillsätt ev konjak.
  9. Kryddmajonnäs:
  10. Rör äggula och salt tills det blir vitt och tjocknar. Tillsätt ättika. Häll i olja lite åt gången under omrörning. Smaka av med HP-sås, worcestershiresås, dijonsenap, soja, citronsaft, salt och peppar.
  11. Och till sist crème fraîche.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept