Nötsmör

2 dl/sort
Nötsmör
Foto: Hanna Göransson
Från Nyhetsmorgon

Hasselnötssmör med choklad, mandelsmör med blåbär och kardemumma, jordnötssmör, pistagesmör och cashewnötssmör med hallon och vanilj. Fem olika recept på nötsmör som är underbart krämiga och fullproppade med smak.

Nötsmör är fantastiskt gott att ha på pannkakorna, i smoothies, som såsbas, baka med, göra glass av eller bara äta direkt ur burken. Och det är superenkelt!. Du kan också göra smör på frön, till exempel solroskärnor, linfrön, hampafrön eller pumpakärnor.

9 september 2014
Visa mer
2 dl/sort

Du behöver

Hasselnötssmör med smak av choklad

  • 2 dl naturella hasselnötter
  • 2 tsk rå kakao
  • 3 urkärnade dadlar
  • 2 msk kokosolja

Mandelsmör med blåbär och kardemumma

  • 2 dl naturella sötmandlar
  • 1 krm kardemumma
  • 1,5 dl blåbär

Jordnötssmör

  • 2 dl naturella jordnötter
  • 0,5 tsk havssalt

Pistagesmör

  • 3 dl naturella pistagenötter

Cashewnötssmör med hallon och vanilj

  • 2 dl naturella cashewnötter
  • 1,5 dl hallon
  • 1 krm äkta vaniljpulver

Gör så här

  1. Följande gäller för samtliga nötsmör.
    Mixa nötterna på högsta fart i en matberedare med knivblad tills du har ett jämnt och fint smör, 10–20 minuter beroende på matberedare och nötsort. Tillsätt därefter smaksättningen och mixa lite till. Självklart är alla smaksättningar valfria och du kan behålla alla nötsmör naturella om du önskar.
  2. Förvara nötsmöret i en glasburk med lock i kylskåp. Håller i cirka en vecka.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept