Ugnsbakt rotselleri med syrad grädde och backtimjan

Du behöver

  • 2 st små rotselleri av hög kvalitet
  • 200 g saltat smör
  • 3 kvistar backtimjan
  • 2 dl ohomogeniserad grädde
  • 2 msk minst 3 år, ekfatslagrad ättika
  • 100 g fläskkarré av bra kvalité
  • 1 l vatten
  • 100 g jodfritt salt
  • 2 g nitritsalt

Gör så här

  1. Rensa rotsellerin med en grönsakskniv men låt skalet vara kvar.
  2. Dela rotsellerin på mitten så du får 2 st identiska bitar, lägg halvorna med snittsidorna neråt i en kopparplateau som du smort med allt smör tillsammans med 2 kvistar timjan.
  3. Ställ in i stenugn med 80% undervärme och en temperatur på 200C.
  4. Låt sellerin baka i 2 timmar, ös den med smör var 15:e minut.
  5. Blanda grädden med ättikan och låt stå i rumstemperatur tills den tjocknat, ca 4-6 timmar, skaka lite varje timma.
  6. Putsa fläskkarrén på eventuella hinnor, koka upp vattnet med salt, låt svalna och blanda i nitritsaltet.
  7. Lägg ner fläskkarrén och låt ligga i 8-10 dagar.
  8. Ta upp fläskkarrén ur lagen och torka torr, häng upp fläskkarrén kallt och låt torka i minst 3 månader, tills den har en homogen textur rakt igenom.
  9. Plocka sista timjankvisten, skär den bakade rotsellerin på längden och salta alla sidor med ett gott salt.
  10. Lägg upp på tallrik tillsammans med grädden, riv till slut över den torkade fläskkarrén.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept