Jordärtskocka med skrei

Du behöver

  • 8 st svenska jordärtskockor av bra kvalité
  • 100 g äppelträd i spånform
  • 4 dl fågelbuljong
  • salt
  • 200 g skrei eller annan torsk
  • rapsolja
  • salt
  • 100 g gott saltat smör
  • 200 g färska wakame alger
  • 20 g äppelträ rökspån
  • 5 g salt

Gör så här

  1. Lägg 4 st jordärtskockor tillsammans med äppelträspånet i en djup gjutjärnsgryta, lägg på lock och ställ in i ugnen på 200 grader i ca 2 timmar, känn efter med en sticka om skockorna är klara.
  2. Ta ut skockorna, låt dem svalna en stund och skala dem sen med en grönsakskniv.
  3. Ta resterande skockor och tvätta av dem, skär ner dem i små bitar och lägg dem tillsammans med buljongen i en vacuumpåse och förslut.
  4. Baka påsarna på 85 graders ånga i 3 timmar. Öppna sedan påsarna och sila genom silduk. Smaka upp med salt.
  5. Lägg skreien på ett smort bläck, täck med plastfilm och baka av på 50 grader tills lamellerna släpper.
  6. Ta ut och tryck försiktigt tills alla lameller glidit isär, salta.
  7. Skölj algerna och torka dem torra.
  8. Salta algerna och lägg dem på en fint perforerad rök-plåt.
  9. Rök algerna kallt med äppelträt.
  10. Skär över algerna, temperera smöret och blanda ihop, låt stå i rumstemperatur.
  11. Krossa dem skalade skockorna med en sked och lägg upp på en tallrik, fördela skrei-lamellerna runt och lägg på en klick av algsmöret, avsluta med att slå buljongen över.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept