Kalvgryta med gula kantareller

Du behöver

  • 800 g grytbitar av kalv
  • 4 st morötter
  • 2 st gula lökar
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 0,5 dl mjölk
  • 2 msk konjak
  • Flingsalt och svartpeppar
  • Bouqet garní (lagerblad, timjan & persilja)
  • 200 g gula kantareller plus lite smör
  • Kokt potatis och kokta grönsaker, till serveringer

Gör så här

  1. Lägg de fina köttbitarna i en gjutjärnsgryta och täck precis med vatten. Koka upp och skumma av.
  2. Skala och skär lökarna i båtar. Skala och slanta morötterna.
  3. Bind samman er bouqet garní. Lägg alltsammans i grytan och strö över två nypor flingsalt och vrid några varv på pepparkvarnen.
  4. Täck grytan med lock och låt sjuda sakta i cirka 90 minuter tills köttet är helt mört och fint.
  5. Häll därefter över buljongen i en kanna och håll kött, lök och morötter varmt i ett foliepaket. Kassera kryddbuketten.
  6. Hetta upp plattan något och hetta upp smöret i den tomma grytan.
  7. Vispa ner mjölet och späd sedan lite i taget med buljongen och mjölken tills ni får en vit, slät och lagom tjock sås enligt eget tycke och smak.
  8. Slå på lite konjak och låt sedan såsen sjuda i 10 minuter. Fortsätt späda med buljongen under tiden om det behövs. Smaka av.
  9. Lägg de ansade kantarellerna i en kall gjutjärnspanna och hetta upp.
  10. Häll av vätskan som svampen släpper ifrån sig efter några minuter och tillsätt en rejäl klick smör. Stek svampen gyllene vilket tar 4 - 5 minuter.
  11. Vid servering, lägg det varma köttet i en serveringsgryta och häll över den ljusa, fina såsen. Strö över grovt hackad persilja och de vackra kantarellerna.
  12. Servera med kokt potatis och gärna lite kokta grönsaker.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept