Nästan en äkta napolitansk pizza

Nästan en äkta napolitansk pizza

Av: Fredrik Jonsson

Från: Nyhetsmorgon

10 ingredienser

1,5 h

Hemgjord pizza toppad med mozzarella, basilika, svamp och lufttorkad skinka.

Här hittar du receptet på Fredriks tomatsås

Ingredienser

portioner

Fyllning

  • tomatsås
  • mozzarellaost
  • färsk basilika
  • lufttorkad skinka
  • champinjoner

Deg

  • 25 g jäst för söta degar
  • 2,5 dl vatten
  • 6-7 dl durumvetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1-2 msk olivolja

Gör så här

Pizzadeg

  1. Smula jästen i en rostfri bunke och rör ut den med ljummet vatten. Tillsätt olja, salt och mjöl. Tillsätt mjölet. Tips är att vispa in den första och andra decilitern mjöl i vätskan med en ballongvisp, detta ger en smidighet i degen.
  2. Tillsätt därefter resten av mjölet successivt och arbeta ihop till en deg, först med slev, därefter med händerna. Arbeta ihop till en deg och knåda den smidig på plan yta. Blanda i den krydda i degen som du önskar beroende av val av pizza. Jäs degen övertäckt i 0,5-1 timme.
  3. Gör under tiden tomatsåsen (se länk) och förbered fyllningen.

Utbakning

  1. Dela degen i 4 lika stora bitar och kavla/ knåda ut dem till tunna pizzor, runda eller rektangulära, du väljer.
  2. Pensla den sidan av pizzabottnen som kommer att vara nedåt på plåten med olivolja. Smörj även plåten med olivolja.

Gräddning

  1. Sätt ugnen på 250 grader (detta kan du göra medan degen jäser).
  2. Om du har tid och inte är tokhungrig så kan du förgrädda pizzabottnen i mitten av ugnen 5–8 minuter. Då blir de inte blöta och extra knapriga.
  3. Fyll sedan pizzan och grädda pizzan i mitten av ugnen 10–12 minuter, tills osten fått fin färg.