Håll i hatten den heta ”hotta” pizzan

1, 5 h
4
1, 5 h
4

Du behöver

Fyllning

  • tomatsås
  • riven ost (herrgårds- eller prästost alt. gruyere och emmentaler)
  • stark kryddig korv, t.ex. Peperoni
  • röd paprika
  • gul paprika
  • 1 färsk röd chili, hackad
  • 1 klyfta vitlök, tunt skivad

Deg

  • 25 g jäst för söta degar
  • 2,5 dl vatten
  • 1 msk olivolja
  • 4-5 dl vetemjöl
  • 2 dl durumvetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 msk chilipulver

Gör så här

  1. Pizzadeg
    Smula jästen i en rostfri bunke och rör ut den med ljummet vatten. Tillsätt olja, salt och mjöl. Tillsätt mjölet. Tips är att vispa in den första och andra decilitern mjöl i vätskan med en ballongvisp, detta ger en smidighet i degen.
  2. Tillsätt därefter resten av mjölet successivt och arbeta ihop till en deg, först med slev, därefter med händerna. Arbeta ihop till en deg och knåda den smidig på plan yta. Blanda i den krydda i degen som du önskar beroende av val av pizza. Jäs degen övertäckt i 0,5-1 timme.
  3. Gör under tiden tomatsåsen (se länk) och förbered fyllningen.
  4. Utbakning
    Dela degen i 4 lika stora bitar och kavla/ knåda ut dem till tunna pizzor, runda eller rektangulära, du väljer.
  5. Pensla den sidan av pizzabottnen som kommer att vara nedåt på plåten med olivolja. Smörj även plåten med olivolja.
  6. Gräddning
    Sätt ugnen på 250 grader (detta kan du göra medan degen jäser).
  7. Om du har tid och inte är tokhungrig så kan du förgrädda pizzabottnen i mitten av ugnen 5–8 minuter. Då blir de inte blöta och extra knapriga.
  8. Fyll sedan pizzan och grädda pizzan i mitten av ugnen 10–12 minuter, tills osten fått fin färg.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept