Sotad Skreitorsk med ljummen sallad med räkor och pepparrot

45 min
4
Från Nyhetsmorgon

Har du aldrig sotat fisk förut, måste du prova. Det är inte så svårt som det kanske låter och du får en ny härlig smakupplevelse.

Rimma torsk
Om du rimmar torsk  så får den längre hållbarhet, fastare kött och jämnare sälta rakt igenom. Gör en 3%-ig lag, alltså 1 liter vatten och 0,3 dl salt. Lagen ska täcka fisken. Smaksätt med t ex ett lagerblad, ½ krm dillfrö och ½ krm spiskummin. Låt Skreien ligga i lagen minst 24 timmar. Sedan har du en riktigt fin bit som du kan tillaga.



Här hittar du hela Fredrik Erikssons fisklagarskola!


30 januari 2014
Visa mer
45 min
4

Du behöver

  • 4 bitar torsk á 160 gram, rimmade med skinnet
  • 2 gemsallad (eller 1 romansallad)
  • 3 kokta ägg
  • 1 paket sockerärtor
  • 2 dl smetana
  • 2 msk pepparrot
  • 100 g norska räkor, skalade
  • 100 g smör
  • 1 citron
  • 1 knippe dill
  • rapsolja
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Rimma gärna torsken innan du sotar den (se tipsrutan). Ett alternativ till att rimma är att lägga den i grovsalt och låta den dra i 15 min.
  2. När du sotar fisk ska du ha hög värme och inget eller lite fett. Sota i gjutjärnspanna eller teflonpanna, först med skinnsidan neråt, sedan på andra sidan. Bitarna ska få fin färg. Dra ner värmen och låt torskbitarna vara kvar i pannan ca 5 min, så blir fisken klar.
  3. Plocka gemsallad och sockerärtor, finstrimla och vänd den i rapsolja med lite salt och lite citronsaft. Lägg ut det på fatet.
  4. Dela äggen grovt och fördela dem över salladen.
  5. Klicka ut smetana. Riv pepparrot över och lägg på torsken.
  6. Smält smör och lägg i räkor. Riv lite citronskal över och pressa i saften. Häll det över fiskbitarna. Garnera med dillvippor.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept