Rökt oxfilé carpaccio med bakad rotselleri

6

Du behöver

  • 300 g putsad oxfilé, fin bit
  • 0,9 dl salt
  • 1 l vatten
  • 1 st lagerblad
  • 1 st timjankvist
  • 1 st rosmarinkvist
  • 5 st enbär
  • 1 st mindre rotselleri
  • 2 dl smetana
  • 300 g Karl-johan svamp korkar färska eller fryst
  • 1 st schallotenlök
  • 4 dl olivolja av fin kvalitet
  • 1-2 msk vit balsamico vinäger
  • 2 dl torkade nypon skal
  • 1 dl vatten
  • 2 dl socker
  • 1 msk ättika
  • 1 st kanelstång
  • 1 tsk nejlikor
  • Vattenkrasse helst fransk odlad
  • Salt och svart peppar nymalen

Gör så här

  1. Putsa oxfilén fri ifrån senor. Koka ihop salt, socker, vatten och kryddorna, kyl ner och lägg i oxfilén, låt rimma i cirka 3-4 dagar. Förbered röklådan med spånen, kryddorna och rök oxfilén hårt så den får en riktig röksmak.
  2. Skala rotsellerin, skär ut snygga kuber av hälften utav sellerin och baka av mjukt med salt, peppar och olivolja.
  3. Sellerikrämen gör man på den andra halvan ,man rostar den hårt med olivolja på 175-200 grader i cirka 15 minuter. Den ska vara mjuk när man mixar den slät med salt och smetana.
    Kyl ner både krämen och kuberna
  4. Karl-johan svampen förkokar man en gång, silar av vätskan (går att använda vätskan till en god svamp buljong). Tärna svampen i lagom stora bitar.
  5. Skala och hacka schalottenlöken. Värm en panna, slå i olivolja och svamp och fräs den
    knaprig. Tillsätt lök och fräs några minuter till. Smaka av med salt, peppar, olja och balsamvinäger.
  6. Koka ihop lag på vatten, socker, ättika, nejlikor och kanel. Tillsätt nypon och låt stå och dra.

     

     

  7. Plocka vattenkrasse och garnera.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept