Kalvkorv med krispiga primörer

Kalvkorv

Du behöver

Kalvkorv

  • 0,7 dl vatten
  • 15 g nitritsalt eller vanligt salt
  • 300 g kalvfärs, finmalen
  • 200 g kalvfärs, grovmalen
  • 100 g yggspäck av gris, grovmalet
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 dl kalvbuljong
  • 25 g potatismjöl
  • vitpeppar
  • hackad dill

Primörer

  • 1 st litet huvud spetskål
  • 1 knippe grön, mjäll sparris, gärna från Gotland
  • 4 st salladslökar
  • 0,5 ask späda spritärter eller sugarsnaps
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • 1 knippe dill
  • flingsalt

Dijonnaise

  • 2 st äggulor
  • 1 msk grov dijonsenap
  • 0,5 tsk pressad citronsaft
  • 1,5-2 dl rapsolja
  • 2 msk crème fraiche
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Koka upp vattnet och lös saltet i vattnet.
  2. Låt kallna och slå lagen över den finmalda kalvfärsen.
  3. Låt så kallt 3 timmar. Mixa sedan den finmalda kalvfärsen slät i mixer. Se till att färsen inte blir
    varmare än 10 grader.
  4. Lägg smeten i en större bunke och blanda i grovmalen färs, späck, grädde och buljong.
  5. Tillsätt potatismjöl, vitpeppar och dill.
  6. Stoppa korvsmeten i svinfjälster och knyt med bindgarn till lagom stora korvar.
  7. Picka korven och smörstek den ca 10 minuter.
  8. Ös den och låt den vila så att den blir genomstekt utan att spricka.
  9. Primörer
    Riv loss bladen från spetskålen och skär bort stammar och rotfäste.
  10. Skala sparrisen. Skär salladslöken i centimeterstora bitar. Dela på ärtskidorna.
  11. Lägg allt i en stor bunke, slå över citronsaft och olja. Salta och peppra och vänd runt allt i några
    minuter så att grönsakerna börjar svettas.
  12. Dijonnaise
    Vispa samman äggulorna med senap och citronsaft.
  13. Tillsätt oljan i en tunn stråle och vispa så att det binder, smaka av med salt och vitpeppar.
  14. Vispa upp crème fraichen och vänd ner den i majonnäsen så att den blir krämig.
  15. Servera korven med krispiga primörer och dijonnaise samt lite dillvippor.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept