Havskräftor Amoureuse

Fredrik Eriksson ny

Havskräftor Amoureuse

14 ingredienser

30 m

Restaurang Gourmet var hett i Stockholm för 25 år sedan då jag kom till stan. Familjen Schück drev restaurangen och sägs också vara skapare av det här klassiska receptet. Gourmets glansdagar är förbi och numera finns där istället en irländsk pub på samma adress. /Fredrik

Ingredienser

portioner
  • 16 havskräfta
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 citron
  • 2 msk pernod

Sås

  • 2 schalottenlökar (små)
  • 3 dl champinjoner
  • 0,5 röd paprika
  • 1 tomat
  • 15 g smör
  • 1 msk kapris
  • 3 dl grädde
  • 2 msk färska örter, finhackade (t ex dragon och persilja)
  • salt
  • cayennepeppar

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken. Finhacka svampen. Kärna ur och finhacka paprikan. Finhacka tomaten.
  2. Fräs löken och svampen i smöret. Tillsätt paprika och kapris och bryn i 1-2 minuter. Rör i tomaten. Tillsätt grädden.
  3. Koka upp under omrörning och sjud ca 5 minuter. Rör i örterna och smaka av såsen med salt och kajennpeppar.
  4. Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg i kräftorna och fräs dem snabbt under omrörning, 1-2 minuter.
  5. Pressa över citronsaften.
  6. Tillsätt 2-3 msk Pernod och flambera kräftorna i pannan.
  7. Häll över såsen och servera genast.