Halstrad skrei med betsallad och pepparotssmetana

Fredrik Eriksson ny

Halstrad skrei med betsallad och pepparotssmetana

14 ingredienser

1 h

Fräsch rätt med halstrad skreitorsk, sallad med kokta gulbetor och polkabetor, smetana med pepparrot, råa rödbetor och färska örter. Enkelt men lyxigt.

Ingredienser

portioner
  • 800 g torskrygg, av skrei, i 4 bitar
  • 1 msk olivolja
  • 2 gulbetor
  • 2 polkabetor
  • 1 rödbeta, råa hyvlade
  • 2 dl smetana
  • 1 bit färsk pepparrot
  • salt
  • peppar
  • 20 g smör
  • 1 kruka färsk körvel
  • 1 kruka dill
  • 1 förp spenat [70 g]
  • 1 citron

Gör så här

  1. Koka betorna (inte rödbetorna) i vatten ca 30-40 min beroende storlek, skölj dem och skala under rinnande vatten. Dela i klyftor.
  2. Halstra torsken i het panna eller i grillpanna  med olivolja 2 minuter på var sida, och låt den eftersteka i pannan på låg värme så att den blir glansig inuti, ca 45 grader.
  3. Dela citronen och grilla den lätt i pannan ca 30 sek.
  4. Hyvla rödbetan på mandolin eller osthyvel och rippla lite olja och strö lite salt över.
  5. Värm de andra betorna i  smör några minuter.
  6. Lägg upp dem på tallriken med spenat  och  rödbetorna.
  7. Riv pepparroten och blanda med smetana, lite salt och peppar. Lägg upp torsken och riv örterna grovt över.