Gravad lax till festbuffén

Gravad lax
Foto: TV4
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Gravad lax till festbuffén

5 ingredienser

Gravlax är alltid ett uppskattat inslag på buffébordet. Lika försvinnande god är den till sommarens färskpotatis och grönsaksprimörer. Att grava laxen själv är mycket lättare än vad man tror, och framförallt blir det betydligt billigare än att köpa färdigt. För att få bästa resultat när man gravar ska man helst välja mittbiten av laxen. En benfri laxsida kan gravas på samma sätt.

3 varianter att fortsätta den klassiska gravade laxen
Lime och koriander: Finrivet limeskal, grovstött korinaderfrö tillsätts sista timmarna och avslutas med lite saft och färska korianderfrön.
Soya, citrongräs, ingefära: Finhackat citrongräs, riven ingefära , soya och sesamolja , allt gnids in och lämnas över natten .
Pepparrot, dill, citron: Finriven pepparrrot, finhackad dill och rivet citronskal, var generös och låt det dra över natten .

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 1 kg laxfilé med skinn (färsk lax av mittenbiten, med skinn och ben)
  • 0,5 dl salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vitpeppar, grovkrossad
  • 0,5 dl dill, grovhackad

Gör så här

  1. Filea laxbiten och putsa bort alla ben men låt skinnet vara kvar.
  2. Blanda samman salt, socker och peppar.
  3. Gnid in blandningen i fiskens köttsidor med några droppar vatten på händerna så att blandningen börjar vätska sig.
  4. Skär dillen grovt och strö den över laxen.
  5. Lägg ihop laxfiléerna med köttsidorna mot varandra och tjock del mot tunn del.
  6. Dra över en plastpåse, knyt ihop och lägg på fat i kylen.
  7. Låt ligga i 2 dygn och vänd påsen 4-5 gånger under den tiden.
  8. Skrapa bort dill och kryddor från laxen.
  9. Skär den i tunna, sneda, vackra skivor.
  10. Till det behöver man en laxkniv eller en kniv med tunt, långt blad.
  11. Vinkla kniven något och skär stora skivor.
  12. Putsa bord blodrännan längst ner mot skinnet.
  13. Servera med gravlaxsås, eller sås på crème fraiche med örter.
  14. Fjällat gravlaxskinn kan halstras och strimlas och serveras till.