Frötoscakaka med päron- och äppelkompott

Frötoscakaka med päron- och äppelkompott
Foto: TV4
Från Nyhetsmorgon

Saftig kaka med toscatäcke gjort på solrosfrön, pumpakärnor, mandel och sesamfrön. Serveras med vaniljgrädde samt päron- och äppelkompott.

10 oktober 2014
Visa mer

Du behöver

Frötoscakaka

  • 150 g smör
  • 2 ägg
  • 200 g socker
  • 300 g vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl mjölk

Toscatäcke

  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl flagad mandel
  • 0,5 dl sesamfrö
  • 2,4 dl socker
  • 1,2 dl ljus sirap
  • 1,8 dl grädde
  • 60 g smör

Päron- och äppelkompott

  • 1 äpple
  • 1 päron
  • 1 msk smör
  • 0,5 citron
  • 1 msk honung

Vaniljgrädde

  • 1 ägg
  • 1 msk strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 3 dl grädde

Gör så här

  1. Kakan: Smält smöret.
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda de torra ingredienserna med smöret och mjölet.
  4. Vänd i äggsmeten.
  5. Häll i smörad och mjölad form.
  6. Baka på 150 grader i ca 30 minuter.
  7. Toscatäcke: Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka upp.
  8. Bred blandningen på kakan och baka i ytterligare 10 minuter eller tills kakan fått fin färg.
  9. Päron- och äppelkompott: skala och skär ner frukterna, fräs i smöret och slå på honungen.
  10. Låt koka ihop något, smaksätt med citronen.
  11. Vaniljgrädde: Vispa äggulan med sockret poröst och tillsätt urskrapad vaniljstång, vänd ner vispad grädde.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept