Frikadeller med citron, oliver och basilika

Frikadeller med citron, oliver och basilika
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Frikadeller med citron, oliver och basilika

14 ingredienser

Gott til vardags! En variant på våra svenska köttbullar.

Ingredienser

portioner
  • 400 g fläskfärs
  • 1 ägg
  • 1 citron, skal + saft
  • 1 dl oliver kärnfria
  • 1 kruka basilika
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 msk olivolja
  • 0,5 msk smör
  • 1 förp tomat [400 g]
  • 5 dl kycklingbuljong (tärning + vatten)
  • 3 msk vitt vin
  • salt
  • svartpeppar
  • 0,5 l blandad svamp

Gör så här

  1. Blanda färsen med ägg, skal och saft av citron, grovhackade oliver, hackad basilika och pressad vitlök. Forma färsen med hjälp av en sked till små ägg.
  2. Lägg frikadellerna i olivolja och smör en kort stund i en stekpanna utan att de tar färg. Häll på tomater, buljong och vin. Koka i 10 min. Smaka av med salt och svartpeppar. Fräs svampen några minuter och blanda ner i grytan. Klart att servera.