Louisiana casserole

Frederik Zäll

Louisiana casserole

21 ingredienser

1,5 h

En het, chilikryddad gryta med massor av örter, vitlök, majskolvar och kryddiga korvar. Serveras med vitlöksdoftande bakpotatisar.

Ingredienser

portioner
  • 400 g färsk salsicciakorv, starka (t ex chorizo, salsiccia)
  • 2 majskolvar (konserverade)
  • 1 gul lök (stor)
  • 3 klyftor vitlök, pressade
  • 1 hel vitlök, delade på mitten i två vackra halvor (hel oskalad vitlök)
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 1 grön chilifrukt
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 msk färsk timjan
  • 1 msk färsk oregano
  • 1 msk färsk basilika
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 400 g konserverade körsbärstomater
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk rörsocker
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 citron
  • bakpotatis
  • havssalt
  • svartpeppar, nymald
  • majsolja

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175°C. Ringla lite olja över den hela vitlöken som ska bakas av i ugnen. Linda in de båda halvorna i lite ugnsfolie och baka dem i 40 minuter. Låt dem därefter svalna helt. När de är svala nog att ta i, pressa ut vitlöken i en skål. Höj ugnens temperatur till 225C°.
  2. Picka ett gäng hål i bakpotatisarna och baka av dem i ugnen i cirka 50-60 minuter eller tills de känns helt klara med en potatissticka. Vira sedan in i folie och låt vila.
  3. Skala och finhacka den gula löken. Pressa de tre vitlöksklyftorna och skär selleristjälkarna i fina små bitar. Kärna ur era båda chilis och finhacka dem därefter noga.
  4. Hetta upp majsolja i en gjutjärnsgryta och sautera allt det goda vi just gått igenom. Det ska inte ta för mycket färg utan fräsas glansigt och vackert.
  5. Vänd ner finhackade kryddor, socker, dijon, konserverade körsbärstomater, vatten och majskolvarna delade i mindre bitar. Låt sjuda under lock i 10 minuter. Smaka av med en rejält kraftfull mängd cayenne, havssalt, svartpeppar och citron.
  6. Hetta upp lite olja i en stekpanna. Slanta era goda, heta korvar i tunna skivor och stek dem knaprigt gyllene. Precis innan servering, vänd ner korvarna i den puttrande grytan.
  7. Skär av ett "lock" på bakpotatisarna och gröp ur innehållet. Blanda det med den bakade vitlöken och lägg tillbaka i potatisskalen.