Mjuk polenta med basilikadoftande tomatsås

30 m
4
Spela video Mjuk polenta med basilikadoftande tomatsås
Foto: Filip Poon

Filip Poons magiska polenta med parmesan, tomatsås och crème fraiche.

18 april 2015
30 m
4

Du behöver

Polenta

  • 250 g polenta
  • 2,5 l vatten
  • 50 g smör
  • 100 g riven parmesan
  • salt

Tomatsås

  • 2 burkar krossad tomat
  • 4 klyftor vitlök
  • olivolja
  • 2 msk socker
  • salt
  • 2 krukor basilika

Servering och garnering

  • cocktailtomater
  • crème fraiche
  • basilika

Gör så här

  1. Skala och hacka upp vitlöken, fräs den med olivolja i en stor stekpanna på medelvärme i ca 3 min, eller tills den börjar ta färg. Häll i de krossade tomaterna, socker och lite salt och låt sjuda ihop på medelhög värme ca 20 min (om den tjocknar, i med en skvätt vatten).
  2. Koka upp 2,5 liter vatten till polentan, i med en nypa salt. Riv parmesan.
  3. När tomatsåsen har kokat i ca 15 min hacka ner basilikan och lägg i (spara några blad till garnering), påbörja sedan polentan. Vispa, med en ballongvisp ner polentan i det kokande vattnet, dra ner på värmen till låg och vispa konstant i ca 3 min. Låt sedan polentan stå ca 5 min på låg värme, vispa emellan åt.
  4. Efter fem minuter ha i smöret och parmesanen, vispa till en slät puré. Smaka av med salt.
  5. Servera sedan med cocktailtomater, crème fraiche och basilikablad.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept

Fler från Filip Poon

Visa alla recept från Filip Poon