En råskön gryta

Det här är en råskön gryta som blivit till tack vare att man vågar experimentera. Saker och ting blir riktigt bra till slut. Den har fått växa fram och nu är den raffinerad till den milda grad att jag måste dela med mig av den. /Erik

8 september 2010
4

Du behöver

  • 500 g lammfärs
  • 1 st ägg
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 kruka koriander
  • 2 st sötpotatisar, skalade och skurna i bitar
  • 6 st schalottenlökar, skalade
  • 2 st tomater,färska, skurna i bitar
  • 0,5 st blomkålshuvud, skuret i grova bitar
  • 4 st morötter, skurna i grova bitar
  • 3 dl vitkål, skuren grovt
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 0,5 dl kaffe, starkt
  • 1 krm spiskummin
  • 1 krm kanel
  • 1 burk kokta linser, ca 3-400 g
  • 1 pkt keso, ca 250 g
  • Salt, efter smak
  • Svartpeppar, efter smak
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 st citron, pressad
  • olivolja

Gör så här

  1. Rosta vitkål, morot, vitlök, schalottenlök, blomkål, sötpotatis i en panna tills de fått rikligt med färg.
  2. Tillsätt sedan alla sorters tomater, buljongtärning, kanel, kaffe och spiskummin.
  3. När grytan kokat ihop, efter ca 30 minuter, tillsätt linserna, citronsaften, salt och peppar.
  4. Blanda lammfärsen med ägget och salt och peppar.
  5. Forma till små frikadeller.
  6. Stek i panna på medeltemperatur i lite smör eller olja.
  7. Blanda koriandern med keson och lite olivolja.
  8. Servera linsgrytan med frikadellerna och toppa av med kesoblandningen.
    Enjoy!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept