Älgörtscider

Från Nyhetsmorgon

Cidern smaksätts med älgörtsblommor. Den ska stå några dagar innan den är klar och kan sedan lagras länge.

Jag har lagrat cider upp till 5 år utan problem. /Erik

30 juli 2010
Visa mer

Du behöver

  • 0,5 kg älgörtsblommor
  • 6 l vatten
  • 1,5 kg socker
  • 1 kg sirap
  • 1 st citron, saft och skal
  • 2,5 msk äppelcidervinäger

Gör så här

  1. Riv och pressa citronen, koka upp samtliga ingredienser förutom älgörtsblommorna.
  2. Låt vätskan svalna till 90 grader.
  3. Lägg blommorna i en hink eller i en stor glasflaska som har ett litet hål i locket så att syre tränger in.
  4. Slå i vattnet i hinken över blommorna och ställ mörkt i rumstemperatur i minst 2 dygn.
  5. Sila sedan av drycken till en ny hink och släng blommorna på komposten.
  6. Låt stå i minst 2 dagar i svalt och mörkt rum gärna 12-14 grader.
  7. Slå sedan drycken i glasflaskor och förvara flaskorna liggande i svalt rum. Jag har lagrat cider upp till 5 år utan problem.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept