Stekt havsabborre med persiljerotspuré

Från Nyhetsmorgon

Rimmad och smörstekt havsabborre serveras med en puré gjord på persiljerot, friterad grönkål, inlagd majrova och en smörig fisksås.

Ingen våg? Ta en titt på vår

omvandlingstabell

som hjälper dig att räkna om måtten.

25 oktober 2014
Visa mer
6

Du behöver

Stekt havsabborre

  • ca 1,3 kg havsabborre
  • 2 l vatten
  • 1 dl salt

Persiljerotspuré

  • 2 kg persiljerot
  • 200 g smör
  • 300 g grädde
  • 500 g mjölk
  • salt
  • peppar

Stekt och friterad grönkål

  • 1 grönkålshuvud
  • smör
  • frityrolja

Inlagd majrova

  • majrova
  • 1 dl ättika
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten

Fisksås

  • 0,5 l fiskbuljong
  • 2 dl mjölk
  • 400 g smör
  • 1 citron
  • 2 msk ättika

Gör så här

  1. Stekt havsabborre
    Koka upp saltlag på 2 liter vatten och 100 gram salt. Kyl ner.
  2. Låt abborren ligga i den kalla saltlagen i 1 till 2 timmar beroende på fiskens tjocklek. Ta upp fisken, och om möjlighet finns kan man röka den för mer smak innan det är dags att steka. Portionera upp filéerna i bitar på ca 220 g.
  3. Stek på spisen med skinnsidan ner så att ett krispigt skinn bildas.
  4. Persiljerotspuré
    Skala och skär ner persiljeroten i små bitar. Stek dem på svag värme i smör utan att de får färg.
    När nästan allt smör är borta tillsätt grädden och låt sjuda på svag värme tills roten är mjuk.
  5. Koka upp mjölken vid sidan av i en egen kastrull.
  6. Mixa den nu mjuka roten i en blender eller med en stavmixer. Tillsätt den varma mjölken under tiden så att en puré bildas. Beroende på hur mycket av grädden som har försvunnit under stekningen kan man ibland behöva tillsatta lite mer eller lite mindre mjölk. Smaka av med salt och peppar.
  7. Grönkål
    Tvätta grönkålen noga så att ingen jord har följer med. Skär ner i mindre bitar. Hälften av kålen steks med smör i stekpanna och den andra hälften friteras i 175-gradig olja tills den är krispig.
  8. Inlagd majrova
    Blanda ättika, socker och vatten, låt koka upp.
  9. Skala majrovan och skiva tunt med hjälp av mandolin eller motsvarande. Häll på den kokande lagen och låt svalna.
  10. Fisksås
    Koka upp fiskfond och mjölk. Tärna smöret och tillsätt i den varma vätskan under konstant omrörning. Smaka av med citron, ättika och salt efter tycke.
  11. Servering
    Lägg upp fisken, purén, grönkålen och majrovan på tallrik, servera såsen till efter eget tycke.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept