Pocherat ägg med svamp

6

Du behöver

Svampbuljong

  • 3 l vatten
  • 1,5 l färska champinjoner
  • 70 ml vit soja
  • 0,75 dl misopasta
  • 5 dl torkad Karl Johan-svamp
  • 0,5 gul lök, hackad
  • 3 persiljestjälkar
  • 2 msk ättika
  • 1 msk citronjuice
  • salt
  • peppar

Pocherat ägg

  • 6 ägg
  • vatten
  • ättika
  • 12 dl valfri rå svamp, för stekning

Gör så här

  1. Svampbuljong
    Rosta champinjonerna i ett bleck i ugnen på 190 grader i ca 20 minuter.
  2. Blötlägg den torkade Karl-Johan svampen i ca 1 liter kokande vatten i en timme.
  3. Hacka den gula löken och blanda i en stor kastrull med champinjonerna och Karl Johan-svampen. Tillsätt sojan, misopastan, persiljan och vattnet. Låt alla ingredienser sjuda på svag värme i 4-6 timmar.
  4. Sila buljongen genom en finmaskig sil. För att få buljongen klarare kan man även sila den genom ett kaffefilter. Smaka av med salt, peppar, citron och ättika.
  5. Tills servering kan buljongen hållas i kyl och före servering kokas upp på nytt på svag värme.
  6. Pocherat ägg
    Koka upp vatten med en skvätt ättika i, när det kokar knäck försiktigt ner ett ägg i vattnet under tiden som du försiktigt rör i vattnet så att det är i konstant rörelse. Efter ca 5 till 8 min lyft upp ägget försiktigt och placera i mitten av en djup skal.
  7. Rensa och putsa svamparna. Stek dem i panna med smör och smaksatt med salt och peppar. Placera den stekta svampen runt om ägget och häll på den varma svampbuljongen, servera.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept