Somrig sockerkaka med färska bär

1,5 h
8 - 10
Somrig sockerkaka med färska bär
Foto: Jenny Grimsgård
Från Nyhetsmorgon

Den här kakan är ljuvlig på sommaren och älskad av både stora och små. Den går relativt
fort att göra och blir oftast godast när den har stått i kylskåpet över natten. Den
påminner lite om en seg kladdkaka i konsistensen och blir vansinnigt god med syrligheten
från bären /Emelie Holm

26 maj 2014
Visa mer
1,5 h
8 - 10

Du behöver

  • 90 g smör, rumsvarmt + smör till formen
  • 3 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt (kan uteslutas om man använder saltat smör)
  • 500 g färska bär efter smak, t ex jordgubbar, blåbär och björnbär

till servering

  • glass

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en pajform, cirka 25 centimeter i diameter.
  2. Vispa smör och socker med en elvisp eller köksassistent tills blandningen är fluffig och ljus.
  3. Tillsätt äggen ett i taget, sedan mjölk och vaniljpulver. Vispa tills alla ingredienser är blandade och smeten är jämn och fin.
  4. Sikta vetemjöl, bakpulver och eventuellt salt i en separat skål.
  5. Rör ner mjölblandningen i smeten och blanda till en jämn smet med slickepott.
  6. Fördela smeten i formen och placera ut bären jämnt över kakan. Har du jordgubbar kan du dela dem i mindre bitar.
  7. Grädda kakan i cirka 10–12 minuter, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i ytterligare cirka 50 minuter tills kakan har fått en fin färg. Låt svalna. Servera med en klick glass.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept