Smulpaj med chiafrön, granatäpple och björnbär

30 min
6
Smulpaj med chiafrön, granatäpple och björnbär
Foto: Jenny Grimsgård
Från Nyhetsmorgon

Glutenfri smulpaj med havre, valnötter och rismjöl. Fylld med björnbär, blåbär granatäpple och chiafrön, sötad med björksocker och lönnsirap. Recept från boken

Sött utan vitt socker


Tips: Det är en ganska stor sats med smuldeg, vilket jag inte tycker man kan få för mycket av. Om du inte använder allt kan du frysa in resten till nästa smulpaj – du kommer garanterat att göra den här fler gånger. /Emelie

10 november 2014
Visa mer
30 min
6

Du behöver

Fyllning

  • 250 g björnbär, frysta som tinat
  • 100 g blåbär, frysta som tinat
  • 100 g granatäppelkärnor, frysta eller färska
  • 1 ekologisk citron, rivet skal
  • 1 dl björksocker
  • 1 dl lönnsirap
  • 2 msk chiafrön

Smuldeg

  • 3 dl valnötter
  • 3 dl havregryn (använd ren havre om du vill ha en glutenfri paj)
  • 2 dl rismjöl
  • 1 dl björksocker
  • 2 tsk havssalt
  • 100 g smör, kallt

Till servering

  • vispad grädde eller kokosmjölksglass

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Fyllning
    Blanda björn- och blåbär, granatäppelkärnor, citronskal, björksocker, lönnsirap samt chiafrön. Lägg fyllningen i bottnen av en pajform.
  3. Smuldeg
    Hacka nötterna. Blanda de torra ingredienserna.
  4. Nyp in smöret i blandningen så det blir en smulig massa. Smula degen över fyllningen.
  5. Grädda i 10–15 minuter eller tills smuldegen är gyllene i färgen. Servera genast med till exempel vispad grädde eller kokosmjölksglass.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept