Rabarberpaj med mandel och granatäpple

Från Nyhetsmorgon

Knaprig smulpaj med rabarber och granatäpple med extra krispiga smulor på havregryn och mandel.

20 maj 2013
Visa mer

Du behöver

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 dl florsocker
  • 100 g smör, kallt i små kuber
  • ca 3 msk kallt vatten

Fyllning och smuldeg

  • 300 g rabarber (2 stänger)
  • 2 granatäpplen
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl rörsocker
  • 0,5 vaniljstång
  • 2 msk maizena
  • 2,5 dl havregryn
  • 1,25 dl vetemjöl
  • 1,25 dl rörsocker
  • 2,5 dl mandelspån
  • 0,5 tsk kanel
  • 1 tsk havssalt
  • 100 g smör, kallt i små kuber

Mascarponekräm

  • 150 g mascarpone
  • 2,5 dl vispgrädde, hårt vispad
  • 0,5 dl florsocker
  • 0,5 vaniljstång
  • 1 citron, zest

Gör så här

  1. Pajdeg
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg mjöl, socker och smör i en matberedare och pulsa tills det blivit en jämn deg.
  3. Häll i lite kallt vatten för att göra degen enkel att arbeta med.
  4. Knåda ihop degen med händerna, lägg den i plastfolie och låt vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
  5. Fyllning och smuldeg
    Rör ihop rabarber, socker, maizena och granatäppelkärnor i en skål. Se till att bären täcks ordentligt med maizena.
  6. Blanda havregryn, mjöl, socker, nötter och salt i en skål. Lägg i smöret och nyp in det tills smuldegen är jämn och fin.
  7. Tryck ut pajdegen i bottnen av en pajform som är cirka 25 centimeter i diameter.
  8. Lägg bärblandningen jämnt i pajformen.
  9. Strö över smuldegen, den ska täcka bären.
  10. Grädda i mitten av ugnen i cirka 45 minuter eller tills pajen har fått en härlig gyllenbrun färg. Låt svalna.
  11. Mascarponekräm
    Vispa ihop mascarpone, florsocker samt vanilj från en urskrapad halv vaniljstång.
  12. Vänd försiktigt ner hälften av vispgrädden tills den är blandad med krämen och tillsätt sedan resten.
  13. Servera med den varma pajen.Garnera gärna med lite björnbär, granatäpplen eller andra bär.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept