Kladdkakecupcakes med rödbetor

Kladdkakecupcakes med rödbetor
Foto: Jenny Grimsgård
Emelie Holm
Emelie Holm

Kladdkakecupcakes med rödbetor

21 ingredienser

1 h

Fina cupcakes som är så saftiga att de faktiskt smälter i munnen. Glutenfria chokladcupcakes med rödbetsfrosting och mandelknäck. Sötade med kokossocker, lönnsirap och agavesirap. Recept ur boken

Sött utan vitt socker

.

Ingredienser

portioner cupcakes

Muffins

  • 2 delikatessrödbetor, kokta
  • 100 g osötad mörk choklad
  • 0,75 dl kokosolja
  • 3 ägg (ekologiska)
  • 1 dl kokossocker
  • 1 dl agavesirap
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3 dl mandelmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 msk kakao
  • 0,5 krm havssalt

Frosting

  • 200 g färskost
  • 3 msk agavesirap
  • 1 citron rivet skal (ekologisk)
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 msk rödbetssaft

Mandelknäck

  • 1 dl kokossocker
  • 1 dl lönnsirap
  • 30 g smör
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 2 dl mandelspån

Gör så här

  1. Muffins
  2. Värm ugnen till 175 grader.
  3. Finriv rödbetorna. Spara lite rödbetssaft till frostingen.
  4. Hacka chokladen och smält den över ett vattenbad. Ta chokladen från värmen, tillsätt kokosoljan och blanda.
  5. Vispa ägg, kokossocker, agavesirap och vaniljpulver med elvisp till en fluffig smet. Tillsätt chokladen. Blanda försiktigt ner mandelmjöl, bakpulver, kakao och salt.
  6. Fyll muffinsformar till cirka två tredjedelar av med smeten och grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna.
  7. Frosting
  8. Vispa ingredienserna med elvisp. Låt stå i kylen cirka 30 minuter.
  9. Mandelknäck
  10. Blanda kokossocker, lönnsirap, smör samt bikarbonat i en stekpanna och låt koka på låg värme i några minuter.
  11. Rör ner mandeln. Häll ut på en plåt med bakplåtspapper och låt svalna.
  12. Dekoration
  13. Häll frostingen i en spritspåse och spritsa över muffinsen. Bryt mandelknäcken i små bitar och strö över frostingen.