Chokladdoppade kakbollar (Cake balls)

Du behöver

Chokladsockerkaka

  • 2 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 dl kakao
  • En nypa salt
  • 1 dl rapsolja
  • 2 dl gräddfil eller filmjölk

Marängkräm

  • 1 äggvita
  • 0,75 dl strösocker
  • 300 g smör, rumsvarmt
  • 0,5 tsk vaniljpulver

Dekorering

  • 300 g vit choklad
  • Ev pulverfärg, kan uteslutas
  • Strössel eller sockerblommor, till dekoration

Gör så här

  1. Chokladsockerkaka
    Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smörj en rund bakform, cirka 15 cm i diameter.
  3. Vispa ägg, socker och vaniljpulver ljust och pösigt i en bunke.
  4. Blanda mjöl, kakao, salt och bikarbonat och rör sedan ner det i smeten, varvat med gräddfil och rapsolja.
  5. Fördela smeten i bakformen.
  6. Grädda i cirka 60 minuter.
  7. Låt svalna och ta ut ur formarna.
  8. Marängkräm
    Ställ en skål över ett puttrande vattenbad på spisen.
  9. Häll i äggvitan och sockret och vispa tills sockret har löst sig.
  10. Ta bort blandningen från spisen och vispa upp med en elvisp tills marängen dubblar i storlek.
  11. Klicka i det mjuka smöret, lite i taget, tills konsistensen blir mjuk och smidig. Avsluta med vaniljpulver.
  12. Cake balls, montering
    Smula ner hela chokladsockerkakan och tillsätt en klick marängsmörkräm.
  13. Forma till små bollar och ställ sedan i kylen, cirka en timme.
  14. Smält under tiden vit choklad i mikron eller över vattenbad. Vill du ha färg på chokladen, så använd en pulverfärg.
  15. Doppa sedan försiktigt kakbollarna i chokladen, låt droppa av en stund på en gaffel och lägg på ett bakplåtspapper tills det har torkat.
  16. Dekorera med sockerblommor eller strössel.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept