Chokladdoppade kakbollar (Cake balls)

Du behöver

Chokladsockerkaka

  • 2 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 dl kakao
  • En nypa salt
  • 1 dl rapsolja
  • 2 dl gräddfil eller filmjölk

Marängkräm

  • 1 äggvita
  • 0,75 dl strösocker
  • 300 g smör, rumsvarmt
  • 0,5 tsk vaniljpulver

Dekorering

  • 300 g vit choklad
  • Ev pulverfärg, kan uteslutas
  • Strössel eller sockerblommor, till dekoration

Gör så här

  1. Chokladsockerkaka
    Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smörj en rund bakform, cirka 15 cm i diameter.
  3. Vispa ägg, socker och vaniljpulver ljust och pösigt i en bunke.
  4. Blanda mjöl, kakao, salt och bikarbonat och rör sedan ner det i smeten, varvat med gräddfil och rapsolja.
  5. Fördela smeten i bakformen.
  6. Grädda i cirka 60 minuter.
  7. Låt svalna och ta ut ur formarna.
  8. Marängkräm
    Ställ en skål över ett puttrande vattenbad på spisen.
  9. Häll i äggvitan och sockret och vispa tills sockret har löst sig.
  10. Ta bort blandningen från spisen och vispa upp med en elvisp tills marängen dubblar i storlek.
  11. Klicka i det mjuka smöret, lite i taget, tills konsistensen blir mjuk och smidig. Avsluta med vaniljpulver.
  12. Cake balls, montering
    Smula ner hela chokladsockerkakan och tillsätt en klick marängsmörkräm.
  13. Forma till små bollar och ställ sedan i kylen, cirka en timme.
  14. Smält under tiden vit choklad i mikron eller över vattenbad. Vill du ha färg på chokladen, så använd en pulverfärg.
  15. Doppa sedan försiktigt kakbollarna i chokladen, låt droppa av en stund på en gaffel och lägg på ett bakplåtspapper tills det har torkat.
  16. Dekorera med sockerblommor eller strössel.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept