Hårt tunnbröd

4

Du behöver

  • 5 liter mjölk
  • 5 liter vatten
  • 3 pkt jäst
  • 10,5 msk salt
  • 10,25 kg fint rågmjöl
  • 2 kg matbrödsmjöl av fyra sädesslag
  • 1 kg grovt rågmjöl
  • fyra sädesslagsmjöl, till utbakning

Gör så här

  1. Värm degspadet till 37 grader.
  2. Smula ner jästen. Tillsätt salt och det mesta av mjölet.
  3. Låt jäsa 30 minuter.
  4. Knåda degen på bakbordet och ta ut lagom stora ämnen som får jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.
  5. Kavla ut dem en i taget med kavel och därefter med kruskavel till tunna kakor. Borsta av mjölet, rulla upp på kavel, lägg på en rund bakspade, borsta av på andra sidan och skjut in i den vedeldade bakugnen.
  6. Grädda snabbt och vrid brödkakan under gräddningen.
  7. Ett mycket gott råd! Om Du är nybörjare dela satsen 10 gånger. Gör man en deg på 10 liter degspad bör man vara van bagare och ha minst en hjälpreda som gräddar bröden.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept