Doreens pizzetta

1 h
5
1 h
5

Du behöver

Deg

  • 8 g jäst
  • 0,5 dl ljummet vatten
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja

Topping 1

  • riven mozzarella
  • parmesan
  • tunt skivad rödlök (använd mandolin)
  • färsk timjan
  • olivolja, efter gräddning
  • havssalt, efter gräddning
  • svartpeppar, efter gräddning

Topping 2

  • avrunna passerade tomater
  • mozzarella
  • tunt skurna mangoldstjälkar
  • rödlök, fint skivad
  • körsbärstomater
  • chilifrukt, fint hackad
  • rucola, efter gräddning
  • basilika, efter gräddning
  • olivolja, efter gräddning
  • havssalt, efter gräddning
  • svartpeppar, efter gräddning

Topping 3

  • lammkött brynt med hackad vitlök, tunt strimlat
  • malen koriander
  • salt och peppar
  • körsbärstomater
  • lite rödlök, tunt skivad
  • turkisk paprika (helst avlångt ”båtformad” för sakens skull!)
  • fetaost
  • hackad bladpersilja och mynta, efter gräddning
  • pressad citron, efter gräddning
  • naturell yoghurt (att ringla över, efter gräddning)

Gör så här

  1. Lös upp jästen med vattnet i en bunke.
  2. Tillsätt mjöl, salt och olivolja och arbeta ihop till en deg. Knåda i 10 minuter. Täck bunken med olja plastfolie och låt jäsa på varm plats i 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 250 grader (varmluft) och sätt in bakstenen.
  4. Dela degen i fem bitar och kavla ut varje bit till runda plattor, 20-30 cm i diameter.
  5. Lägg på valfri topping.
  6. För över en pizzetta i taget till stenen i ugnen och grädda i cirka 5 minuter. Ta ut och lägg eventuellt på ytterligare topping och stänk på olivolja. Salta, peppra och servera direkt.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept