Enrisrökt vildsvin

30 min
4
Från Nyhetsmorgon

Välkryddad vildsvinsfilé tillagas i ugn och röks sedan med enris. Serveras med rostade rotfrukter och rapsoljemajonnäs.

Bengt Frithiofssons vintips
22662, Bastide Blanche Bandol (4 solar)

14 november 2014
Visa mer
30 min
4

Du behöver

  • ca 600 g ytterfilé av vildsvin
  • 2 msk rapsolja, för stekning
  • 100 g smör
  • 2 kvistar enris

Aromatiska frön

  • 1 msk gula senapsfrön, grovt stötta i mortel
  • 0,5 dl svarta sesamfrön, mixade
  • 1 msk rivet rostat bröd
  • 0,5 tsk kummin, malen
  • 4 enbär, stötta i mortel
  • 0,5 tsk havssalt (fleur de sel)

Svenska rötter

  • rotfrukter efter tillgång, skalade och kokta
  • kallpressad rapsolja
  • salt
  • peppar
  • plockad bladpersilja

Rapsoljemajonnäs

  • 1 äggula
  • 3 dl kallpressad rapsolja
  • 0,5 tsk dijonsenap
  • 1 tsk champagnevinäger
  • salt

Gör så här

  1. Krydda köttet med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med rapsoljan. Bryn köttet runt om. Lägg upp på en ugnsfast plåt.
  2. Blanda alla ingredienser till fröblandningen, strö lite av den över köttet. Stek i ugn på 96 grader i 8–10 minuter till en innertemperatur på 65 grader.
  3. Bred ut resten av fröblandningen på en ugnsfast plåt. Ställ in i ugn på 200 grader i 3 minuter. Ta ut och låt svalna.
  4. Skär upp köttet i skivor innan servering och lägg i en form som har lock. Lägg i enriset och tänd på. När enriset brinner läggs locket på så att elden kvävs och köttet blir rökt. Låt stå i 3 minuter.
  5. Lägg grönsakerna, skurna i bitar, på en ugnsplåt. Fukta med den kallpressade rapsoljan och rosta på grillvärme tills de får ordentligt med färg. Salta och peppra efter att de kommit ut ur ugnen.
  6. Gör majonnäsen. Rör ihop äggula, vinäger, senap och en nypa salt. Häll i oljan i en tunn stråle under vispning tills all olja är bunden. Smaka av med lite salt om det behövs. Servera en klick till rätten.
  7. Lägg upp grönsakerna, lägg en matsked av de aromatiska kryddorna och en klick  rapsoljemajonnäs på tallriken. Servera med det nyrökta vildsvinsköttet.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept