Pressylta på gotländskt grishuvud

Du behöver

  • 1 st rimmat grishuvud
  • 15 korn kryddpeppar
  • 5 st lagerblad
  • 1 st morot
  • 1 st purjolök
  • 1 msk ättika

Gör så här

  1. Lägg grishuvudet i en kastrull, täck med vatten, koka upp.
  2. Skumma bort allt skum som lägger sig på ytan. Koka 5 minuter, skumma igen, Tillsätt kryddorna och täck med lock.
  3. Låt sjuda i 2 timmar.
  4. Lyft upp huvudet och låt svalna. Koka ner buljongen tills endast 3 dl kvarstår.
  5. Under tiden; rensa huvudet och plocka bort allt ätligt kött.
  6. Runt kinderna och öronen finns mycket kött.
  7. Smaka upp buljongen med ättika.
  8. Skala och koka grönsakerna.
  9. Purjolöken behöver ca 5 minuter och moroten 10 minuter.
  10. Dela eventuellt ner grönsakerna på mitten.
  11. Tag lämplig terrineform eller brödform, plasta noggrant.
  12. Varva griskött och grönsaker och buljong i formen.
  13. Lägg under press tills syltan har svalnat. Skiva tunt.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept