Pelmeni

POPULÄRT
Pelmeni
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Pelmeni

19 ingredienser

1 h

Att slå in saker i deg skapar inte bara spännande rätter utan ger kreativiteten fritt spelrum att skapa mycket med lite.

Ingredienser

portioner

Deg

  • 240 g vatten
  • 110 g smör
  • 4 g salt
  • 420 g vetemjöl
  • 1 ägg

Fyllning

  • 15 g smör
  • 100 g gul lök, finhackad
  • 5 g vitlök, finhackad
  • 550 g lammfärs
  • 0,5 salladskål, finhackad
  • 6 g salt
  • peppar
  • 45 g vatten

Tillagning

  • lagerblad
  • svartpepparkorn
  • smetana
  • vinäger
  • gräslök
  • svartpeppar

Gör så här

Deg

  1. Koka upp vatten och smör i en gryta.
  2. Tillsätt salt och 120 g mjöl. Blanda kraftigt med en träslev.
  3. Ta bort från värmen och tillsätt ägg och mjöl, blanda väl, täck över och låt vila 20 minuter.

Fyllning

  1. Smält smöret i en panna, tillsätt löken och fräs ca 5 minuter tills den börjar bryna, tillsätt vitlöken och fräs 30 sekunder.
  2. Tillsätt färs och salladskål.
  3. Tillsätt salt, peppar och vatten, blanda
  4. Fräs tills vattnet är borta.

Montera

  1. Kavla ut degen tunt, stansa ut rundlar på ca 6 cm.
  2. Skeda upp 1 msk fyllning på varje degrundel, vik på hälften, tryck ihop till halvmånar och tryck ut all luft. Överlappa ändarna och tryck ihop.
  3. Nu kan pelmenin frysas om du vill spara dem till senare. Lägg dem på en bricka väl separerade och frys, flytta därefter över till fryspåsar.

Tillagning

  1. Koka upp en gryta vatten med lagerblad och svartpepparkorn.
  2. Sjud knytena tills den flyger upp till ytan.
  3. Låt rinna av och servera med smetana, vinäger, gräslök och svartpeppar.