Pelmeni

45 min
Från Nyhetsmorgon

Pelméni är en rätt från Sibirien som påminner lite om ravioli. Man kan göra pelmeni året runt och i stora mängder, eftersom rätten lämpar sig utmärkt att frysa.

Just de kalla sibiriska vintrarna har gjort pelmeni populär i dessa trakter, eftersom rätten lämpar sig utmärkt att frysa. I Sibiren kokar man ofta pelmeni i buljong i lerkrukor.

23 mars 2012
Visa mer
45 min

Du behöver

Deg till Pelmeni

  • 8 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk salt

Övriga ingredienser

  • köttfärs (efter behov)
  • mald svartpeppar
  • vinäger
  • gräddfil
  • smör
  • 3 svartpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 gul lök
  • citronsaft
  • selleri
  • persilja
  • dill

Gör så här

  1. Blanda vetemjöl, ägg, vatten och salt.
  2. Kavla degen mycket tunt, 2-3 mm.
  3. Ta ut med rund kakform eller dricksglas eller skär degen i fyrkanter ca 5x5 cm.
  4. Lägg 1-2 tsk köttfärs i varje cirkel/fyrkant, vik mitt itu och nyp till. Vik sedan ihop de två spetsarna och nyp till.
  5. Lägg de färdiga pelmeni på en bricka med bakduk mellan lagren och låt dem stå kallt.
  6. Koka pelmeni i mycket vatten i en vid kastrull. Koka upp vattnet med salt, 2-3 svartpepparkorn, 1-2 lagerblad, gärna en hel gul lök.
  7. Lägg i pelmeni och koka dem utan lock tills de flyter upp. Låt dem därefter koka ytterligare någon minut. Ta upp med hålslev.
  8. Lägg pelmeni i krukor eller ugnssäkra portionsskålar, häll över buljong med dill, persilja, selleri och citronsaft.
  9. Sätt krukorna i ugnen 150 grader, ca 15 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept