Seitan fajitas på glutenmjöl

Seitan fajitas på glutenmjöl
Foto: Cecilia Vikbladh
Från Nyhetsmorgon

Seitan av glutenmjöl består av tre olika delar, torra, blöta ingredienser och kokbuljong. Kan användas som ett allroundkött som fungerar fint till det mesta. Godast blir det om du när din seitan är färdig marinerar eller kryddar det i form av bitar, strimlor eller färs innan du panerar, steker eller friterar det. Du kan även blanda ner sojamjöl eller smulad tofu för att få ett perfekt proteininnehåll i din seitan. Mjölet blandas i så fall först med glutenmjölet och tofun blandas med vätskan.

Bjäst kallas även för näringsjäst och är en inaktiv jäst. Bjäst har tillsatts vitamin B12 med en form av bakterie, till skillnad från vanlig jäst.
* förslag på vätska: 3 liter vatten, 2 dl japansk soja, 2 dl mörk sirap, salt, peppar

8 september 2014
Visa mer

Du behöver

Seitanbitar

  • 3 dl glutenmjöl
  • 0,5 dl bjäst
  • 2 msk hemmajord fajitakrydda (se nedan eller färdigköpt)
  • 2 dl vatten, buljong eller buljongpuré
  • 2 l buljong eller vätska* att sjuda seitan i

Fajitas

  • färdigt seitankött i strimlor, ovan
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlökar
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika

Hemmagjord fajitakrydda

  • 2 msk chilipulver
  • 1 msk lökpulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 msk spiskummin
  • 1 msk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk oregao
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 2 msk maizenamjöl

Gör så här

  1. Blanda samman de torra ingredienserna till seitan.
  2. Rör ner vätskan tills du har en degklump.
  3. Koka upp buljongen och lägg i degklumpen. Låt sjuda, INTE koka i 60 minuter.
  4. Låt svalna i buljongen. Skär köttet i lämpliga bitar.
  5. Marinera eller krydda. Stek sedan i olja eller smör med löken skuren i båtar, hackad vitlök och strimlad paprika. Smaka av med fajitakrydda, salt och peppar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept